12 Aralık 2013 Perşembe

Neden "Mülakattayız"?

Hayatta "eşimiz" ve "işimiz"  bizler kişisel olgunluğa erişme, öz gerçekliğimize kavuşma yolunda ilerlerken bizi destekleyen, desteklemekten öte çoğunlukla tamamlayan en önemli iki unsur. Eşimiz ve işimizdir bizi mutlu-mutsuz eden, motive-demotive eden, değerli ve hayata değer kattığını hissettiren veya hissettirmeyen...

Bu nedenledir ki hayatımızın bütününe etki edecek, mutlu olacağımız, her günümüze anlam katacak hayallerimizdeki o işi ararız hep. Bulduğumuzu hissettiğimizde duyduğumuz heyecan, istek bundandır.Mülakatlara yani iş görüşmelerine verdiğimiz önem; hem hazırlık aşamasında, hem sırasında hem de sonrasında bekleyişimiz, stresimiz, heyecanımız da bundandır.

Peki neden mülakat yaparız? Mülakatlar adaylar için geçilmesi gereken zorlu bir aşama, zorlu bir sınav mıdır?
Mülakatlarda adaylar psikolojik testlerden geçmek, çetrefilli sorulara doğru cevaplar vermek durumunda mıdır? Mülakat yapan İnsan Kaynakları Uzmanı veya Yönetici, adayı tüm geçmiş deneyimleri, psikolojik olgunluğu, kişilik özellikleri ile bir bütün olarak değerlendirebilir mi?

Mülakatlara üniversite sınavına yüklediğimiz anlamı yüklemek, bazen bir saat, bazen yarım saatlik zaman dilimi içinde kendimizi, deneyim ve başarılarımızı, kariyer hedefimizi, sosyal kişiliğimizi sığdırmaya ve karşı tarafa anlatmaya çalışmak doğru ve yeterli mi?

Mülakatlar aslında adaydan öte, bir birey olarak kendimizi ne kadar iyi tanıdığımız ve kendimizi karşı tarafa ne kadar iyi anlatabildiğimizle ilgili olarak kişisel gelişimimiz için yararlı ve aynı zamanda eğlenceli geçebilecek görüşmelerdir.

Biz, birbirimizi daha iyi ve daha yakından tanımak için, karşımızdaki insanla "özel ve değerli" bir zaman dilimi geçirmek için mülakat yaparız.

Bu blogu, işini çok severek yapan, işine aşkla bakan bir İnsan Kaynakları Profesyoneli olarak; öğrencilere, yeni mezunlara, iş arayanlara, kariyer ve kişisel gelişimleriyle ilgili farkı bir İnsan Kaynakları görüşü almak, paylaşımda bulunmak, konuşmak, sohbet etmek, dertleşmek isteyenler için açtım.

Bundan sonra hep birlikte mülakattayız!

2 yorum:

  1. Mükemmel bir yazı, çok beğendim :)

    YanıtlaSil
  2. sevgili Derya,
    gerçekten yararlı olabileceğini düşündüğüm bir adım atmışsın, pek çoğumuz faydalanacağız.
    teşekkürler;)

    YanıtlaSil